Is margarine gezond?

margarine gezond

Margarine is eigenlijk gewoon een product op basis van plantaardige oliën. Ook wel de vervanger van boter genoemd. Gelijk even een confession, wij noemden margarine thuis vroeger ook gewoon boter, het was zo normaal voor ons om margarine en (room)boter te gebruiken, dat we er niet eens bij nadachten welk product gezonder en beter was.

Maar wat is nu eigenlijk beter, margarine of boter? En nog een vraag, wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee? Is margarine wel zo gezond als het lijkt?

Laten we eerst beide producten even uitlichten, wat zit er in en waar komt het vandaan.

Margarine is een product dat gemaakt wordt op basis van plantaardige oliën. Meestal wordt hierbij gebruik gemaakt van bijvoorbeeld zonnebloemolie, koolzaadolie en lijnzaadolie. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de zaadjes, deze worden vervolgens geperst en de olie hieruit wordt dan weer gebruikt voor het product. Het voordeel is dat deze oliën van nature vitamine E bevatten.

Boter is in tegenstelling tot margarine gemaakt op basis van melk, afgeroomd melkvet en room. Het voordeel van boter is dat dit product van nature vitamine A. Roomboter verschilt over het algemeen niet echt van boter.

Waarom margarine geen boter heet? Dit is om het feit dat boter pas boter mag heten als het minstens 80% melkvet bevat en dat is bij margarine natuurlijk niet het geval..

Wat zeggen de onderzoeken over boter en margarine?

Margarine gaat aan de leiding, zelfs zover dat het voedingscentrum er ook al voor gekozen heeft om dit product op te nemen in de schijf van vijf. Boter staat hier niet in, dit is puur om het feit dat boter ontzettend veel verzadigde vetten bevat, over het algemeen wordt ons natuurlijk geleerd deze vetten te vervangen voor onverzadigde vetten. Vandaar dat onze voorkeur ook uit gaat naar margarine. Een gezond en plantaardig alternatief dat zeker niet onder doet voor boter en/of roomboter.

Antwoord op de vraag; Ja, margarine is gezond!

Recepten met margarine

plantaardige brownies

Foodtruck food – Plantaardige brownies

Plantaardig genieten van de lekkerste brownies met kokos crème topping.
Gang: Appetizer, Koek
Keuken: Amerikaans, Nederlands
Trefwoord: Botercréme, Brownie, Plantaardig, Vega, Vegan
Porties: 16 stuks

Equipment

  • Brownievorm van ongeveer 15×25 cm (iets groter kan ook).

Ingrediënten

Brownie

  • 150 gr pure chocolade (vegan)
  • 150 gr Becel original
  • 100 gr kokosbloesemsuiker
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 bananen klein/rijp en geprakt
  • snufje zout
  • 1 tl vanille

Topping

  • 1 blik kokosmelk gekoeld
  • 150 gr Becel original
  • 50 gr kokosbloesemsuiker
  • 1 tl vanille

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en beleg de bakvorm met bakpapier.
  • Smelt de margarine en chocolade voor de brownie in een pannetje op laag vuur.
  • Draai het vuur uit. Voeg vervolgens de kokosbloesemsuiker en vanille toe.
  • Meng het zelfrijzend bakmeel en de bananen toe aan het mengsel en giet dit vervolgens in de vorm.
  • Bak de brownie in ongeveer een half uurtje af.

Topping

  • Koel de kokosmelk minstens een nacht rechtop in de koelkast. Schep voor de topping het bovenste stevige deel van de gekoelde kokosmelk af.
  • Laat in de mixer de Becel original, kokosbloesemsuiker en de vanille of cookieshot goed door elkaar draaien.
  • Voeg de kokosroom toe aan de het Becel mengsel en mix het geheel luchtig op.
  • Snijd de brownie in vierkantjes en spuit op elke stukje brownie een lekkere toef kokos crème.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @healthyfoodlove.nl of tag #healthyfoodlovenl!

Wil jij nog lekkere recepten proberen op basis van margarine? Check dan ook eens deze onwijs lekkere plantaardige cake!

Enjoy!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel, dit verandert verder niets aan mijn eerlijke mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *