Vijgentaart recept en een kijkje in de keuken

vijgentaart

Dit wist je vast nog niet maar ik heb echt een serieuze verslaving, deze verslaving uit zich in de vorm van heel veel bordjes, schaaltjes en ander leuk keukengerei, bakspullen en accessoires. En als ik dan dus weer iets nieuws binnenkrijg, kan ik gewoon niet wachten om een heerlijk recept (nu dus een vijgentaart) in elkaar te flansen, zodat ik mijn nieuwe items in gebruik kan nemen.

Zo ook afgelopen week, ik koos een aantal mooie artikelen uit bij Kookexpert.nl, een onwijs leuke webshop die helemaal aan mijn eisen voldoet. De postbezorger bracht me onder andere de onwijs mooie Gastro schaaltjes (zie afbeelding hierboven), het welbekende merk van top chefkok Ron Blaauw. Zulke mooie items maken toch elke taart mooier?

Even over het recept. Ik ben echt blij dat ik de verse vijgen weer uitgevonden heb, wat een heerlijke fotogenieke vruchten zijn dit zeg. Ik ging aan de slag met een heerlijk glutenvrije taartje, hiervoor gebruikte ik rechthoekige taartvorm (35 x 15 cm).

Dit heb je nodig voor een vijgentaart

Voor de bodem
  • 150 gr medjoul dadels
  • 1 el kokosolie
  • 1 el pindakaas
  • 150 gr amandelmeel (of gemalen amandelen)
  • 50 gr pecannoten
Voor de yoghurt laag
  • 300 gr Griekse yoghurt
  • 3 blaadjes gelatine
  • 1 el ahornisiroop
  • 3 verse vijgen

Zo maak je deze vijgentaart

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Mix ondertussen de ingrediënten voor de bodem in de blender door elkaar tot een stevig en plakkerig geheel.
  3. Duw het notenmengsel goed aan over de bodem en randen van je (ingevette) taartvorm.
  4. Zet de bodem voor 10 minuutjes in je voorverwarmde oven, laat deze daarna even afkoelen.
  5. Week de gelatine blaadjes en los deze op in een klein beetje water op laag vuur.
  6. Meng daarna de yoghurt, gelatine en ahornsiroop (naar smaak) door elkaar en verdeel het yoghurt mengsel over de bodem.
  7. Laat het geheel ongeveer twee uur opstijven in de koelkast en verdeel dan de vijgen in plakjes over de taart.
  8. Drizzle eventueel nog wat ahornsiroop (of anders, naar smaak) over het taartje en serveer deze op je mooiste bordjes.

vijgentaartvijgentaart vijgentaart

Nog even een kleine verwijzing naar mijn vorige taart met vijgen, ik ben nog steeds onder de indruk van het prachtige resultaat. Heb jij ‘m al gezien?

Enjoy!

5 reacties op “Vijgentaart recept en een kijkje in de keuken

  1. Pingback: Gezonde yoghurt blueberry taart met amandel bodem - healthyfoodlove

  2. Pingback: 10 x de lekkerste gezonde taart recepten - healthyfoodlove

  3. Anniek zegt:

    Hoi, ik heb de vijgengtaart omgebouwd naar een aardbeientaart, omdat ik geen verse vijgen kon vinden.
    Hiertoe heb ik:
    – de pindakaas uit de bodem gehaald en wat extra kokosolie en een ei toegevoegd;
    – met verse aardbeien een bavarois gemaakt (ik gebruikte volle kwark), met vanille en een beetje agavesiroop;
    – topping met verse aardbeien (die zijn nog wel te koop!).
    O ja, ik gebruik agar agar i.p.v. gelatineblaadjes, om de beestjes te sparen.

    Het is superlekker geworden! Dus dank voor de inspiratie 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *