chocolade fudgetaart
Afdrukken

Chocolade fudgetaart met cranberry

Onlangs ontving ik van Elle Eten, hun geweldig boek ''Elle Eten Hitparade''! Het boek bevat 69 heerlijke recepten waaronder de ultieme chocoladetaart. Dit recept inspireerde mij tot het maken van deze chocolade fudgetaart!
Gang Dessert
Keuken American
Trefwoord Chocolade, Chocoladetaart, Elle Eten, Noten, Taart
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Koeltijd 2 uur
Totale tijd 25 minuten
Porties 14 stuks

Ingrediënten

Bodem

  • 150 gr pecan noten
  • 1 ei
  • 3 medjoul dadels ontpit
  • 3 el ahornsiroop
  • snufje zout

Chocolaag

  • 250 ml slagroom
  • 200 gr pure chocolade 70-80%
  • 50 gr cacao
  • 75 gr koude roomboter ongezouten
  • 3 el kokosbloesemsuiker
  • 50 ml melk (plantaardig)
  • 1 tl vanille extract (optioneel)

Topping

  • 300 gr cranberry's vers
  • sap van 1 sinaasappel
  • zoetmiddel (naar smaak)
  • 3 blaadjes gelatine

Instructies

Bodem

  • Verwarm eerst de oven voor op 180 graden en vet een bakvorm met losse bodem (25cm) in met olie/boter of beleg deze met bakpapier.
  • Mix dan de ingrediënten voor de bodem door elkaar en duw het geheel goed aan over de bodem en de randen van de bakvorm. 
  • Bak de bodem in circa 10 minuten gaar in de voorverwarmde oven en laat deze daarna volledig afkoelen.

Chocolaag

  • Breng de slagroom in een pannetje aan de kook, draai daarna het vuur meteen uit en voeg de rest van de ingrediënten toe. Roer het geheel door tot een gladde saus ontstaat.
  • Giet het chocomengsel op de bodem en zet het geheel in de koelkast.

Topping

  • Breng de cranberry's met het sap en zoetmiddel aan de kook en draai daarna het vuur laag. Laat de cranberry's doorkoken tot ze zacht zijn en beginnen te poffen.
  • Mix de gekookte cranberry's fijn in de blender en giet/duw het geheel daarna door een zeef weer in het pannetje. 
  • Week de gelatine in koud water en wring deze daarna uit. Voeg het toe aan de gezeefde cranberry saus en verwarm het geheel tot de gelatine volledig is opgelost.
  • Laat de cranberry saus afkoelen en verdeel dit daarna over de chocoladelaag, laat de taart nog minimaal twee uur opstijven.

Voor de garnering kan je gebruik maken van opgeklopte kokos- of slagroom en sprinkles.