Kerstbrunch met zelfgebakken brood en drie toppings

brood

Hoe fijn is het om wakker te worden met de geur van vers brood? Ik heb in het verleden al verschillende pogingen gewaagd om brood te bakken maar het was me tot een tijdje terug niet gelukt. Ik had namelijk geen broodbakmachine en probeerde zelf met mijn beste kneedtechnieken en oude vertrouwde oventje een heerlijk brood te maken. Dat bleek moeilijker dan gedacht. 

Inmiddels ben ik in het bezit van een broodbakmachine, wat is dat top zeg. Het is letterlijk alles bij elkaar in de bak mikken en ongeveer vier uur later een vers brood uit je machine plukken. 

Ik heb de Panasonic SD-ZP2000 opgestuurd gekregen van Coolblue. Een apparaat dat niet alleen lekkere broden bakt maar waarbij ook nog eens over het design nagedacht is. 

Kerstbrunch recept: Kaneel brood

Benodigdheden

  • 400 gr broodmeel meergranen (mix van tarwe, rogge en pitten)
  • 250 ml lauw water
  • 6 gr zout
  • zakje instantgist
  • 2 el kaneel

Bereidingswijze

  1. Zet eerst je broodbakmachine aan en plaats het kneedmes in het bakblik. 
  2. Doe vervolgens alle ingrediënten in het daarvoor bestemde bakblik en start programma 1 (deze duurt 3 uur en 15 minuten), deze geeft de brood een krokante korst en zachte luchtige binnenkant.
  3. Verwijder het kaneelbrood uit het bakblik direct nadat het apparaat aan geeft dat deze klaar is. 
  4. Laat het kaneelbrood volledig afkoelen op een rooster.

Recepten: Drie feestelijke brood toppings

brood

Cranberry cheesecake

  • 200 gr roomkaas
  • 250 gr cranberrys
  • zoetmiddel naar smaak

Kook de cranberry’s en stamp of prak ze daarna fijn, voeg naar smaak zoetmiddel toe (bijvoorbeeld arhornsiroop). Meng de roomkaas ook met zoetmiddel en verdeel deze daarna over het broodsnee, verdeel de cranberry compote over de roomkaas. 

Brie & noten

  • brie
  • walnoten
  • honing

Verdeel eerst de brie in plakjes over een snee brood, verdeel hier de walnoten en honing overheen. Leg voor een extra lekker resultaat het broodje nog even onder de grill, zodat de brie net wat zachter wordt. 

Paprika spread

  • 1 paprika
  • 1 sjalot
  • een teentje knoflook
  • scheutje olijfolie
  • zout
  • peper

Verwarm de oven voor en beleg een bakplaat met bakpapier. Verdeel de paprika, sjalot en knoflook in kleine stukken over de bakplaat, sprenkel hier wat olijfolie over en voeg naar smaak zout en peper toe. Bak de groente ongeveer 15 minuutjes en pureer het geheel daarna tot een lekkere spread. 

Op zoek naar meer lekkere toppings voor jouw versgebakken brood? Je vindt ze hier.

brood

De voordelen van de Panasonic broodbakmachine

  • De machine heeft 18 automatische programma’s om verschillende soorten brood te bereiden. 
  • De meegeleverde standaard recepten.
  • Eenvoudig schoon te maken door het uitneembare bakblik. 
  • De ingebouwde timer: je wordt wakker met de geur van vers gebakken brood in huis.
  • Super handig voor mensen met een gluten intolerantie, je maakt met het speciale glutenvrije programma heel makkelijk een glutenvrij brood. 
  • Hij kan broden bakken met speciale harde korst.
  • Super handige temperatuursensoren en digitale timer.
  • De machine heeft een speciale ovale bakvorm (voor mooi resultaat).

Ik ben zelf best wel onder de indruk van het gemak van deze machine, ik ben zelf een echte broodliefhebber maar het zelf maken is zoals ik eerder al zei altijd al een dingetje. Deze machine heeft mij weten te overtuigen, zo simpel, op deze manier kan iedereen zijn eigen brood bakken.

Wist je trouwens dat je bijvoorbeeld ook heel goed jam of pizzadeeg kan maken in deze broodbakmachine?

Zijn er dan ook nog nadelen?

Ik zou graag meekijken tijdens het bakproces, de machine is helemaal dicht en heeft dus geen raampje. Inmiddels, na wat ervaring, weet ik wel dat ik eigenlijk niet hoef te kijken, de machine kan het namelijk heel goed zelf 😉

Eerlijk gezegd kan ik voor nu verder niet echt nadelen bedenken. 

Eigenlijk ben ik best wel fan!

Zou jij ook wel je eigen brood willen bakken?

Mocht je dezelfde machine als mij willen gebruiken; de Panasonic SD-ZP2000 is voor €299,95 verkrijgbaar bij Coolblue

Enjoy!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Coolblue, dit verandert verder niets aan mijn eerlijke mening.

2 reacties op “Kerstbrunch met zelfgebakken brood en drie toppings

  1. Pingback: 3 x de lekkerste amuse recepten met zalm - healthyfoodlove

  2. Pingback: Wat is gezond eten? - Healthyfoodlove

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *