3 x de beste zoet zoute recepten

Als je aan recepten met zout denkt, dan denk je toch al snel aan hartige recepten. Ik wil je in deze post graag kennis laten maken met de drie beste zoet zoute recepten. Gewoon genieten van een beetje ”sweet but salty”, klinkt dat niet als muziek in je horen?

Eerst even iets meer info over het combineren van smaken. Waarom zou je namelijk zout toevoegen aan een zoet recept? Ik heb daar een hele goede reden voor! Ik ben namelijk fan van het mixen en matchen van verschillende smaken, zou houd ik ervan om een zuurtje toe te voegen aan een zoete taart en een zoutje aan zoete koeken. Dat laatste heb ik dus deze keer gedaan. Wat denk je bijvoorbeeld van salted tiramisu, dat klinkt toch waanzinnig?

Ik ga je niet langer laten wachten, allereerst het recepten van de salted tiramisu!

Zoet zoute recepten
Zoet zoute recepten

Salted tiramisu taartje

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Koeltijd: 1 uur
Tiramisu is officieel een klassiek nagerecht uit de Italiaanse keuken, dit inspireerde mij tot het maken van dit kleine taartje. Heel anders dan het officiële recept maar toch herkenbaar.
Gang: Dessert, Taart
Keuken: Italiaans, Nederlands
Trefwoord: Cheesecake, Salted, Taart, Tiramisu, Zout
Porties: 6 mini taartpunten

Ingrediënten

Instructies

  • Mix de dadels en noten voor de bodem door elkaar (laat de dadels eventueel even weken in heet water). 
  • Mix de dadels en noten voor de bodem door elkaar (laat de dadels eventueel even weken in heet water). 
  • Meng vervolgens roomkaas, espresso en zoetmiddel door elkaar en verdeel dit over de bodem in de springvorm.
  • Verdeel de cacao over de taart en laat deze opstijven in de koelkast, verdeel net voordat je het taartje gaat serveren het grove zeezout over de cacao laag en geniet van deze ”sweet but salty” tiramisu.

Nutrition

Serving: 0g | Carbohydrates: 0g | Protein: 0g | Fat: 0g | Saturated Fat: 0g | Polyunsaturated Fat: 0g | Monounsaturated Fat: 0g | Trans Fat: 0g | Cholesterol: 0mg | Sodium: 0mg | Potassium: 0mg | Fiber: 0g | Sugar: 0g | Vitamin A: 0IU | Vitamin C: 0mg | Calcium: 0mg | Iron: 0mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @healthyfoodlove.nl of tag #healthyfoodlovenl!

Voor deze recepten maakte ik gebruik van de enige echte ”La Baleine” zout (je kent het wel, van die mooie blauwe potten met een walvis er op, uit de supermarkt). La Baleine kiest, zoals je van een walvis verwacht, voor zeezout aangezien dit ontstaat vanuit een natuurlijk kristallisatieproces door de invloed van de zon, wind en zee. Wist jij trouwens dat er verschillende soorten zout bestaan? Het La Baleine zeezout bestaat al sinds 1934 en komt oorspronkelijk uit Frankrijk (maar dat had je vast al geraden)..

Even genoeg gepraat over al dat zout, door naar het volgende zoet zoute recept. Wat dacht je van salted chocolate chip cookies?

Zoet zoute recepten
Zoet zoute recepten

Salted chocolate chip cookies

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rusttijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Chocolate chip cookies zijn op zich al fantastisch maar wat als we er ook nog eens wat grof zeezout aan toevoegen? Nom nom nom, wat mij betreft kan het niet beter worden..
Gang: Koek, Snack
Keuken: Amerikaans, Nederlands
Trefwoord: Chocolate chip, Cookie, Koek, Zout
Porties: 7 koeken

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en beleg een bakplaat met bakpapier.
  • Meng het meel en bakpoeder door elkaar en mix in een aparte schaal de boter, kokosbloesemsuiker en olie door elkaar.
  • Voeg het eiwit aan het botermengsel toe en mix het nogmaals goed door elkaar, voeg vervolgens de chocolade in kleine stukjes toe.
  • Schep steeds 1 eetlepel van het beslag op de bakplaat en laat wat ruimte vrij (de koeken gaan groeien in de oven) tussen elke koek.
  • Strooi het zeezout over de koeken en bak ze vervolgens 10 tot 15 minuten af in het midden van de oven (houd ze goed in de gaten want de baktijd kan nog wel eens verschillen per oven).

Nutrition

Serving: 0g | Carbohydrates: 0g | Protein: 0g | Fat: 0g | Saturated Fat: 0g | Polyunsaturated Fat: 0g | Monounsaturated Fat: 0g | Trans Fat: 0g | Cholesterol: 0mg | Sodium: 0mg | Potassium: 0mg | Fiber: 0g | Sugar: 0g | Vitamin A: 0IU | Vitamin C: 0mg | Calcium: 0mg | Iron: 0mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @healthyfoodlove.nl of tag #healthyfoodlovenl!

Wauw wauw wauw, de combinatie van chocolate chip cookies en grof zeezout is fe-no-me-naal!

Gelijk maar door naar het laatste recept in de serie ”Sweet but Salty”, de perfecte start van je dag, namelijk salted-dadel-caramel-pan-granola, letterlijk en figuurlijk een mond vol. Benieuwd?

Zoet zoute recepten

Pan granola met gezouten dadel caramel

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Rusttijd: 15 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Ik denk eigenlijk dat de titel van dit recept al meer dan genoeg zegt..
Gang: Ontbijt
Keuken: Nederlands
Trefwoord: Caramel, Gezouten caramel, Granola, Ontbijt
Porties: 4 porties

Ingrediënten

Instructies

  • Week de medjoul dadels in heet water en verwarm een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Mix in de blender de medjouldadels met 2 el heet water en het zeezout tot moes (oftewel dadel caramel).
  • Rooster het havermout en de kokossnippers in de pan en voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe (dus ook de dadel caramel).
  • Bak het geheel al roerend nog zo’n 5 tot 10 minuten door en laat het vervolgens volledig afkoelen.

Nutrition

Serving: 0g | Carbohydrates: 0g | Protein: 0g | Fat: 0g | Saturated Fat: 0g | Polyunsaturated Fat: 0g | Monounsaturated Fat: 0g | Trans Fat: 0g | Cholesterol: 0mg | Sodium: 0mg | Potassium: 0mg | Fiber: 0g | Sugar: 0g | Vitamin A: 0IU | Vitamin C: 0mg | Calcium: 0mg | Iron: 0mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @healthyfoodlove.nl of tag #healthyfoodlovenl!

Deze granola is extra lekker met een schaal yoghurt en wat vers fruit!

Ik hoop eigenlijk stiekem dat ik jullie heb kunnen overtuigen van het feit dat zout niet alleen te gebruiken is als zoutkorst voor vlees en vis, maar het ook prima doet in zoete recepten.

Wat is jouw favoriete gezouten recept? Die van mij is denk ik toch wel echt de salted chocolate chip cookie, te lekker om niet te proberen!

Enjoy!


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met La Baleine, dit verandert verder niets aan mijn eerlijke mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *