Bij het nadenken over gezond eten en leven, komen nogal wat vragen om de hoek kijken. Om jou vast een stukje op weg te helpen heb ik de meest gestelde vragen over een gezonde levensstijl hieronder vast beantwoord.Ben jij bijvoorbeeld benieuwd wat gluten zijn en of je suiker kan vervangen door banaan? Dan heb ik daar vast een antwoord op. Heb jij een vraag die nog niet beantwoord is? Stuur ons dan een berichtje via het contact formulier, wij zullen je berichtje dan persoonlijk beantwoorden!

Kan ik suiker vervangen door honing of ander zoetmiddel?

Dat kan zeker, ik zou je wel adviseren om niet gelijk het gewicht één op één te vervangen maar eerst iets minder van honing (of ander zoetmiddel) toevoegen. Daarbij is het ook belangrijk dat je het vocht in het recept aanpast. Suiker is namelijk een droge substantie, honing, agave e.d. zijn daarentegen een vochtige substantie.

Hoe kan ik een gezonde levensstijl volhouden?

Uit ervaring kan ik zeggen dat het vooral een stukje doorzetten is. Als je eenmaal gewend bent om gezonder te leven en je kennis gemaakt hebt met de mogelijkheden (wat betreft eten) dan gaat het je al een stuk beter af. Vecht de eerste drie maanden en daarna is het vooral een kwestie van vertrouwen op je eigen doorzettingsvermogen. Ik weet zeker dat je het kan!

Hoe kan ik gezonder gaan eten?

Allereerst is het belangrijk om zo puurmogelijk te eten. Skip alle voorverpakte gesuikerde en gekruide producten en maak jij eigen diner, lunch en tussendoortjes klaar. Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat je goed gevarieerd eet, zorg voor een levensstijl met voldoende groenten, fruit en vezels. Laat suikers staan en drink vooral voldoende water.

Is suiker slecht voor je huid?

Officieel bewezen, is het nog niet. Maar inmiddels weten we wel dat (te veel) suiker een aanslag op je cellen (en dus ook op je huidcellen) is. Oppassen dus met een overload aan suikers.

Kan amandelmeel bederven?

Dat kan zeker! De meervoudige onverzadigde omega 6 vetzuren kunnen niet goed tegen een teveel aan warmte, zuurstof en of licht. Deze vetzuren zitten in de amandelen dus reken maar uit.. Heb je nog wat amandelmeel staan en moet het op? Maak dan dit lekkere ontbijtje met amandelmeel en appel.

Is boekweitmeel glutenvrij?

Gluten komen voor in granen, boekweit is geen graan en bevat dus geen gluten, een fijn ingrediënt voor mensen met coeliakie. Tip: je vindt hier
de lekkerste recepten met boekweitmeel.

Zijn dadels gezond?

Als de keuze geraffineerde suiker of dadels is, dan zijn dadels zeker gezonder. Dadels bevatten namelijk ontzettend veel voedingswaarden in de vorm van vitaminen en mineralen. Wel wil ik erbij vermelden dat ”te” in deze ook weer een belangrijk gegeven is. Te veel van iets eten is natuurlijk niet gezond.

Wat zijn gluten?

Gluten is de naam van een groep eiwitten die je vindt in het endosperm van sommige granen en de producten die daar dan weer van gemaakt worden. Producten die bijvoorbeeld gluten bevatten, zijn de volgende: Tarwe, rogge, gerst en spelt.

Hoe gezond is fruit?

Fruit is, zoals je weet, een belangrijk onderdeel uit de ‘schijf van vijf’ van het Voedingscentrum. Zij geven aan dat twee porties (200 gram) dagelijks, de gezondheid bevordert. Belangrijk om op te merken is dat je het beste wel volledige vruchten kan eten in plaats van kant en klare vruchtensappen te drinken (hierdoor krijg je een hoop fruitsuikers binnen).

Kan ik cake bakken met margarine of olijfolie?

Dat kan, het is bij het bakken met olijfolie wel belangrijk dat je iets minder vochtige ingrediënten toevoegt, anders kan de cake wat nat uit de oven komen. Margarine doet het altijd goed in een cake!

Kan ik een cake bakken in de airfryer?

Uit ervaring kan ik je vertellen dat een cake bakken in de airfryer echt een succes is. Probeer vooral eens deze bananencakeuit de airfryer.

Kan ik een mugcake bakken in de oven?

Dat kan zeker, zolang je maar gebruik maakt van ovenvaste schaaltjes. De baktijd in de oven is wel wat langer dan de magnetron, houdt gemiddeld 25 a 30 minuten aan. Benieuwd hoe je de beste oven mugcakes maakt? Bekijk dan hier
de lekkerste recepten.

Kan ik suiker vervangen door banaan?

Dat kan zeker, neem voor 100 gram suiker ongeveer 1 banaan..

Wat is gezond op brood?

Er zijn genoeg gezonde opties voor op brood, zorg dat je varieerd, ga bijvoorbeeld voor een lekkere avocado, een ei of hummus. Je kan ook zelf gezonde zoete smeersels
maken, dat is makkelijk en nog lekker ook!

Wat kan ik met amandelmeel bakken?

Vanalles, amandelmeel is licht verteerbaar, zit boordevol vezels en is daarbij een bron van eiwitten. Perfect om mee te bakken dus, je vindt de lekkerste recepten met amandelmeel hier
.

Kun je zelf havermelk maken?

Je maakt makkelijk zelf haermelk door 100 gram haver te laten weken in warm water, vervolgens af te spoelen en te mixen met 1 liter water. Laat het geheel vervolgens door een kaasdoek of fijne zeef lopen en klaar is je havermelk.

Is havermout gezond als ontbijt?

Havermout bezorgd je koolhydraten, eiwitten, vezels en vitamines en mineralen. Je kan havermout dus prima gebruiken als onderdeel van je ontbijt (je vindt hier
lekkere havermout recepten).

Wat is een gezond ontbijt?

Een gevarieerd ontbijt is het beste, zorg dat je zowel koolhydraten, eiwitten, vezels als vitamines en mineralen binnenkrijgt. Dit kan door het eten van volkorenbrood, yoghurt met ontbijtgranen (granola), fruit in combinatie met yoghurt of een lekker ontbijttaartje.

Wat is een gezond alternatief voor chips?

Groente chips ( deze wortel variant
bijvoorbeeld), heb je dat al eens geprobeerd? Zelfgemaakte popcorn kan ook een een gezond alternatief voor chips zijn. Daarbij is zelfgemaakte granola ook een heerlijke snack.

Kan havermout bederven?

Havermout bederft niet zomaar, je kan het afgesloten op een droge koele plek langer dan een jaar bewaren. Twijfel je? Ruik dan even aan de havermout, ruikt deze niet muf en is de substantie nog zoals die moet zijn, dan is deze nog gewoon eetbaar.

is gezond eten duurder?

Met een goede boodschappenlijst op zak hoeft gezond eten totaal niet duur te zijn. Vaak is het zelfs zo dat de ”pakjes en zakjes” maaltijden duurder zijn omdat hier behoorlijk wat voor aangeschaft dient te worden. Let op aanbiedingen en neem ook eens eens een kijkje bij de diepvries groenten en fruit, vaak veel voordeliger en net zo lekker vers.