Waar ik woon worden gevulde koeken, ”dikkertjes” genoemd! En bij mij thuis houden ze van dikkertjes en dat was dan ook meteen de aanleiding dat ik aan de slag ging om hier eens een goed recept van te maken. Want natuurlijk bestaan er genoeg recepten hoe je de beste gevulde koeken kan maken maar eigenlijk niet hoe je de beste verantwoorde gevulde koeken kan maken. Het recept daarvoor vind je dus nu hier.
Benodigdheden
- 200 gr ongezouten roomboter (koud)
- 225 gr boekweitmeel (en een beetje los om je werkblad mee te bestrooien)
- 65 ml agavesiroop
- 1 ei
- 1 el melk
- snufje zout
Voor de amandel-dadel spijs heb je het volgende nodig
* Mijn inspiratie voor het spijsrecept heb ik gevonden in dit recept bij HealthiNut.nl, zij maakt fantastische gerechten en baksels en is dan ook een groot voorbeeld voor mij!
- 75 gr dadels
- 75 gr amandelmeel
- 25 gr agavesiroop
- 75 ml water
Zo maak je deze gevulde koeken (dikkertjes)
- Snijd de boter in blokjes en kneed van de boter, meel, agavesiroop (voor het deeg) en de helft van het ei een soepel deeg (kan in je keukenmachine, met je handmixer + deeghaken of gewoon met je handen).
- Verpak het deeg in verhoudfolie en leg dit voor ongeveer een half uurtje in de koelkast
- Mix ondertussen de ingrediënten voor het amandel-dadel spijs in de blender tot een plakkerig geheel
- Verwarm de oven voor op 200 graden en beleg een bakplaat met bakpapier
- Rol het deeg uit en steek met een uitsteekvormpje (of als je die niet hebt doe je het net als mij met een groot glas of kommetje) 14 cirkels uit het deeg
- Leg 7 van de cirkels op de bakplaat en verdeel hierover gelijke beetjes spijs, daarover heen leg je dan de rest van de cirkels
- Meng de rest van het ei met de melk en bestrijk hiermee de bovenkanten van de koeken, duw de randjes aan met een vork en zet de koeken voor 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Enjoy!
Dat jij hier een gezondere versie van hebt weten je maken bewijst wel dat je echt een topper bent. Echt suuuuper knap en ziet er lekker uit!
Hmm heerlijk weer! En inderdaad, wat Marijke zegt 🙂
Oeh, wat heerlijk! Klinkt echt super lekker en leuk om te maken.
Ik houd van gevulde koeken en vooral van spijs. Dit ziet er ontzettend goed uit! Knap werk weer.
Ziet er heerlijk uit Anne! Z’n koek doet goed op een dag, vooral als hij ook nog. Verantwoord is 🙂
Super origineel! Zelf houd ik niet zo van de gevulde koeken maar ik vind het wel heel origineel bedacht.
Dat ziet er goed uit! Ben benieuwd naar hoe het smaakt! Waarschijnlijk ben ik al verpest, omdat ik bij een bakker werk met mega-lekkere ‘dikmakertjes’, oeps!
Wauw! Ik zou er nooit zijn opgekomen hoe ik van die vette koekjes een gezonde variant zou kunnen maken! Ben heel benieuwd hoe ze proeven! Ze zien er in iedergeval erg lekker uit!
Als ik de ingredienten uitreken voor 7 koeken kom ik op ongeveer 500 kalorieen uit dat vind ik nogal veel voor een verantwoorde koek…. klopt mijn berekening?