Welkom pompoen seizoen! Ik ben echt helemaal in de wolken van het recept wat ik in deze post met jullie ga delen. Pompoen is sowieso al een wonderlijk iets, lekker als hartig iets maar ook helemaal niet gek om in een zoet recept te stoppen. Mijn inspiratie voor deze lekkere cake is niet zomaar ontstaan, samen met Gea van Glamview bedachten we dat het wel eens heel leuk zou zijn om een soort samsam foodpost te organiseren. Dit houdt in dat we beide een heerlijk recept maken dat gerelateerd is aan een bepaald thema. Het thema is geworden, je raadt het al.. Herfst!
Maar hoe is dit nu ontstaan? Ik ken Gea nog niet heel lang, maar door een soort bloggroepje hebben wij elkaar leren kennen. En laat het nu zo zijn dat wij beiden best veel met voeding bezig zijn. Beiden door keuzes op voedingsgebied te maken waardoor we ons beter voelen. Daarbij is Gea op dit moment bezig met een opleiding tot voedingsdeskundige, en dus leek het ons gaaf om hier iets mee te doen.
Vandaag dus een recepten die helmaal bij het thema herfst passen, op healthyfoodlove.nl een pompoencake met kaneel-mascarpone topping en op glamview.nl een appelcake met kaneel en rozijnen! De pompoencake is natuurlijk weer helemaal verantwoord en dus mag je gerust een extra plakje eten, of gewoon als ontbijt (echt een aanrader)!
Benodigdheden
- 200 gr speltmeel
- 245 gr pompoenpuree* (ongeveer een halve flespompoen)
- 1 eiwit
- 15 gr. ongezoute roomboter of kokosolie (gesmolten)
- 60 ml agavesiroop
- 2 tl kaneel
- 1.5 tl bakpoeder
- halve tl bakingsoda
- snufje nootmuskaat
- snufje zout
Voor de topping heb je het volgende nodig
- 125 gr. mascarpone
- 1 el agavesiroop
- 2 tl kaneel
- handje walnoten
*Pompoenpuree maak je makkelijk zelf, verwarm de oven voor en zet deze op de grill stand. Snijd de pompoen in vier stukken (incl. schil) en leg deze in een ovenschaal in de oven voor ongeveer 30 minuutjes. Ontdoe de pompoen daarna van z’n schil en snijd deze in kleine blokjes, mix dit in de blender tot puree en klaar ben je).
Zo maak je deze heerlijke herfstcake
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakeblik in met boter of beleg deze met bakpapier
- Meng het meel, kaneel, nootmuskaat, bakpoeder, bakingsoda en zout in een schaal goed door elkaar
- Mix in een andere schaal de eiwit stijf en voeg dan de boter en agavesiroop toe (je kan hier ook nog vanille toevoegen), mix als laatste de pompoenpuree door dit mengsel
- Spatel beide mengsels voorzichtig door elkaar en giet het beslag in het cakeblik
- Zeg dit voor ongeveer 25 minuten in de oven
- Laat de cake volledig afkoelen en mix ondertussen de ingredienten voor de topping door elkaar (behalve de walnoten)
- Smeer de topping over de afgekoelde cake en sprenkel de walnoten in stukjes over het geheel
Enjoy!
Wat een super lekker recept weer Anne!! Zodra mijn ik mijn oven weer terug is (wat een ramp als die dingen stuk gaan..) ga ik dit zeker zelf proberen te maken 😉
Liefs, Merel
http://www.healthywanderlust.nl
Mijn vriend heeft toevallig een aantal pompoenen in huis gehaald. Dit komt dus perfect uit!
Ah, ben benieuwd of het gesmaakt heeft?
Yes indeed 🙂 Ziet er wéér heerlijk uit!
Het ziet er weer super super super lekker uit. De topping lijkt mij echt heerlijk.
Jeetje dat ziet er ook al weer zo lekker uit! Ik krijg elke keer spontaan trek als ik op je blog rondsnuffel. Wat een heerlijke blog heb je toch Anne!
Zo lief, dankjewel Chantal!
Ik houd totaal niet van pompoen maar als je er van houd moet je het zeker proberen. Wat een toffe foto’s weer Anne!
Wat lijkt dit me lekker zeg!
Pingback: Goedemorgen pompoen ontbijt taartje! - healthyfoodlove
yummy, nu krijg ik honger! Super leuke foto’s ook.
Dankjewel!!
Wanneer gingen we ook alweer met zijn alle eten? Misschien goed idee als dessert? .. 🙂 Jeetje wat ziet dit er goed uit zeg!!
Dat is een goed plan Lisa, dit is inderdaad echt een favoriet geworden hier!
Klinkt onwijs lekker! Dit ga ik een keer proberen
Ohh ideaal dit, ik was van plan het binnenkort te maken en nu heb ik dus een heerlijk receptje! Mooi foto’s zeg, om op te eten!
Liefs! XXX
Dit is echt een aanrader Arielle, ik ben heel benieuwd of ‘ie je gesmaakt heeft. Laat je het even weten?
Die ziet er echt te lekker uit! Ga ik zeker een keer maken.
Wat leuk, ik ben heel benieuwd wat je er van vindt. Het is hier echt een favorietje!
Pingback: Pompoen pecan snack balletjes - healthyfoodlove
Ziet er goed uit! Zou je het met topping kunnen invriezen of is het zonder beter?
Dankjewel Adriana! Ik denk dat je de cake beter zonder topping in kan vriezen. Die zou je er dan altijd na het ontdooien op kunnen smeren 🙂
Ah, dankjewel voor het antwoord! Ga m snel maken =)
Leuk Adriana!
Hij is heeerlijk! Ook zonder topping vind ik m erg lekker! Wel iets langer in de oven gedaan en vind m zelfs nu nog een beetje vochtig/plakkerig. Maar erg lekker!
Wat goed om te horen! Bij mij was de cake juist best wel droog, vandaag ook dat ik de topping er bij bedacht had. Zou aan de oven kunnen liggen natuurlijk..
Pingback: Zoete pompoensoep (vegan) - healthyfoodlove
Pingback: Pompoen chocolade laagjestaart met salted caramel pecans - healthyfoodlove
Pingback: 10 x de lekkerste recepten met pompoen - healthyfoodlove
Pingback: Carrotcake met cheesecake topping - healthyfoodlove