6 tips voor foodfotografie met je telefoon

foodfotografie

Eten fotograferen klinkt makkelijk dan het is. Daar zijn we inmiddels wel achter, daarom wil ik jou graag een aantal praktische tips geven. Tips waardoor ik mijn telefoon fotografie echt naar een hoger level heb weten te brengen. Benieuwd hoe jij betere foodfoto’s kan maken met je smartphone?

1.Het onderwerp

De vraag is natuurlijk wat jij wil fotograferen. Stel dat dit taartjes zijn die je zojuist gebakken hebt en nu op de meest smakelijke manier wil fotograferen. Dan is het natuurlijk van belang dat ze er onwijs goed uit zien. De kleuren moeten helder overkomen en de structuur van de taart heeft ook een belangrijke rol in de foto. Zorg dat je onderwerp duidelijk en goed in beeld is en de kijker exact begrijpt waar het in de foto omgaat. Dit kan je doen door de taart (of wat je ook wil fotograferen) een centrale plek in beeld te geven.

2. De setting

De setting is een heel belangrijk onderdeel, je wilt natuurlijk de focus op je taart hebben maar daarbij moet het hele plaatje kloppen. Kies voor een basic ondergrond, zelf heb ik witte houten platen waarop ik mijn bord of taart neer kan zetten. Ook heb ik een aantal mooie borden en wat bestek aangeschaft die eigenlijk niet gebruikt worden om van te eten, zo houd ik ze mooi en fotogeniek. Een leuke tip is om de ingrediënten, die je gebruikt hebt in het desbetreffende recept, los rondom de taart of het bord te plaatsen. Dit geeft de kijker een inkijkje in het recept en het geeft daarbij een speels effect aan de foto. Zelf werk ik ook vaak met een doek of servet, dit geeft beweging een aankleding aan de foto.

Nog een kleine tip, snijd de taart aan en fotografeer dan. Of leg eens een vorkje met een stukje taart er aan naast het bordje. Doet het ook altijd goed!

3. Het licht

Natuurlijk buitenlicht is het beste, zorg dat je dichtbij een groot raam of deur fotografeert maar pas op voor direct zonlicht. Direct zonlicht werpt een harde schaduw op je foto en dat is natuurlijk niet echt handig. Ik maak zelf vaak gebruik van mijn luxaflex of wanneer je in bezit bent van transparant foto scherm kun je deze natuurlijk ook goed gebruiken om direct zonlicht af te schermen.

Als het iets donkerder is buiten dan wil je natuurlijk ook gewoon een heerlijke foodfoto kunnen maken. Dit kan door het diafragma aan te passen in de pro-stand, je kan er ook voor kiezen gewoon de automatische stand te gebruiken, de telefoon zal dan zelf kiezen welke diafragma het beste uitkomt in die bepaalde situatie.

4. De camera

Voorheen was maakte ik onwijs veel gebruik van mijn compact camera. Inmiddels ben ik in het bezit van de Samsung s9+ en ik moet eerlijk toegeven dat ik mijn compact camera nu een stuk minder gebruik. Mijn Samsung s9+ maakt foto’s die bijna zo scherp zijn als het menselijk oog kan zien en ik ben daar eigenlijk best wel heel tevreden over. Stiekem kan dat ook bijna niet anders mijn zijn dubbele 12 megapixel camera. De camera bevat onder andere een auto-, live focus-, pro-, panorama- en speciale voedsel stand. Ik maak zelf het meest gebruik van de live focus (close-up foto’s), de pro stand voor wanneer ik handmatig licht en sluitertijd aan wil passen en natuurlijk de voedsel stand.

5. De foto

Zelf gebruik ik eigenlijk maar twee standen bij foodfotografie. Ik fotografeer de taart of het recept recht van voren of recht er boven. Bij voeding blijft de flatlay onwijs populair, je zorgt dat je recht boven je setting staat (zet eventueel het controle raster op je camera of telefoon aan) en schiet dan de foto. Zorg dat je geen vervuiling op je foto hebt en echt alleen datgene fotografeert wat de bedoeling is. Veeg eventuele kruimels of vlekken van je werkblad. Een goede foto is namelijk bijna het hele werk.

vegan cheesecakes

Deze foto is gemaakt met mijn telefoon en niet bewerkt. Ik heb hier gekozen voor een flatlay en de foto gemaakt met de auto focus modus. 

6. De nabewerking

Een slechte foto kan je met bewerken niet mooi maken. Zorg dus allereerst dat je een redelijk goede foto maakt! Ik heb zelf lange tijd gebruik gemaakt van PicMonkey, een superfijn online programma met alle basis bewerkingstools die je nodig hebt voor het licht, contrast en de schaduwen in je foto aan te passen. Inmiddels heb ik een abonnement op Lightroom, een superfijn en redelijk eenvoudig programma waar je echt alle kanten mee op kan. Ook als app is deze voor de telefoon beschikbaar. Voor 12 euro per maand maak ik gebruik van deze tool en kan ik dus na het maken van de foto met mijn telefoon, deze ook gelijk bewerken en zo nodig plaatsen. Als gratis app kan ik je ook Snapseed aanraden, een onwijs fijne app waarin je echt heel veel bewerkingsmogelijkheden vindt.

Ik moet toegeven dat ik eigenlijk niet echt gek veel doe qua nabewerking. Ik licht mijn foto’s graag iets op, zorg dat de structuur en helderheid goed is en werk eventueel nog wat schaduwen weg.

That’s it! Zie onderstaand het resultaat van een lichte bewerking.

foodfotografie

Recept: vegan cheesecakes

Doe jij ook iets met foodfotografie en hoe maak jij je foodfoto’s?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.