De Bosch Optimum | Nieuwe liefde?

Bosch OptiMUM

Zijn jullie het met mij eens als ik zeg dat ik een echte bakliefhebber ben? En wat is nu een echte huis-, tuin- en keuken bakker zonder een keukenmachine? Juist, nix! Dat dachten waarschijnlijk meer mensen en daar moest natuurlijk verandering in komen. Ik ontving vorige week de Bosch OptiMUM keukenmachine en wat is dat een ding zeg! Ik stond echt even te kijken toen de grote doos mijn huis binnengedragen werd. Benieuwd naar mijn bevindingen en wat ik in het eerste weekend met mijn nieuwe liefde allemaal uitvoerde?

Even iets meer info over dit apparaat, wat doe het, wat kan het en waar gebruik je de Bosch OptiMUM voor?

Allereerst een opsomming van de specificaties van de Bosch OptiMUM
 • Type apparaat:Keukenmachine
 • Maximaal vermogen:1500 W
 • Capaciteit mengkom:5.5 l
 • Spatbescherming:ja
 • Type besturing:Draaiknop, ontgrendelknop
 • Quick-break schakelaar:ja
 • Capaciteit cake:3.5 kg
 • Capaciteit deeg:1.5 kg
 • Timer:ja
 • Oververhittingsbeveiliging:ja
 • Vaatwasmachinebestendig:ja
 • Functies:Kneden, Kloppen, Mixen, Persen, Hakken, Snijden, Raspen
Voordelen

Ja, Anne en wat is nou echt de meerwaarde van een groot apparaat als deze? Laat ik voorop stellen dat het alleen al mega handig is dat er anti-slip zuigvoetjes onder de machine zitten, deze zorgen er voor dat de machine op zijn plaats blijft staan en niet van het aanrecht ‘af loopt’ als je er een zwaar deeg in hebt draaien.

Een tweede handigheidje is de SensorControl Plus, de machine stopt automatisch wanneer het perfecte resultaat is bereikt bij het kloppen van slagroom, kneden van gistdeeg of het opkloppen van eiwitten.

En nog eentje, het 3D PlanetaryMixing systeem, dit zorgt er voor dat de mixer roteert in drie dimensies te gelijk, zo wordt de volledige inhoud van de mengkom gemixt. Dat is heel handig om dat je met andere mixers vaak even tussendoor een pauze in moet lassen om de randen van de mengkom leeg te schrapen.

Oh nog iets, vind ik zelf wel heel handig. Deze machine heeft net als een stofzuiger een automatische kabel oprolsysteem!

Dat is allemaal heel positief, zijn er ook nadelen?

Een echt nadeel kan ik het niet noemen maar het apparaat is groot en redelijk zwaar. Nu vind ik dat zelf ook wel weer positief want mede door de zwaarte van deze semi- professionele keukenmachine is deze ook stabiel en blijft deze ook bij zwaar werk netjes op zijn plaats.

Mijn ervaring tot nu toe

Je begrijpt wel dat ik bij binnenkomst van het mega pakket niet kon wachten om het helemaal uit te pakken en aan de slag te gaan. Dat deed ik dan ook (en ik probeerde er nog een mooi un-boxing filmpje van te maken, die totaal mislukte).

Ik ben trouwens zo iemand die geen boekjes leest maar eerst gewoon in het wilde weg gaat testen, deze machine is op zich heel gebruiksvriendelijk maar toch raad ik je aan om even vooraf de gebruikershandleiding door te nemen (tip van Anne).

Aan de slag..

Wil je weten wat ik in één dag in het apparaat heb gemixt, gekneed, geklopt en gesneden? Houd je vast.. Een appeltaartdeeg, brooddeeg, eiwitten, slagroom, cranberry’s (saus van gemaakt in de hakmolen) en tot slot wilde mijn man de kunsten van het apparaat ook wel even checken en die klopte een er snelle pudding in.

Wat ik vooral heel handig vind aan een apparaat als deze, is de slimheid, je gooit je ingrediënten er in en het apparaat weet na een paar klikken op het digitale scherm precies wat ‘ie er mee moet doen. Ondertussen kun je bijvoorbeeld tijdens het appeltaart deeg kneden gewoon vast je appels schillen, super om gewoon een meehelp maatje in de keuken te hebben.

Nog iets dat best belangrijk is: de verkoopprijs van de volledige uitgeruste Bosch OptiMUM MUM9YT5824 ligt rond de €700,-.

Het eerste recept uit dit machtige apparaat

Ik kan deze review natuurlijk niet plaatsen zonder een recept (je bent foodblogger of je bent het niet, immers?)

Zoete merengue met een licht zure cranberry sinaasappel saus
Bosch OptiMUMVoor de merengue
 • 3 eieren
 • 65 gr suiker
 • 65 gr poedersuiker
Voor de cranberry saus
 • 150 gr verse cranberry’s
 • 100 ml sinaasappelsap
 • 50 ml ahornsiroop
 • snuf kaneel
Bereidingswijze
 1. Verwarm de oven voor op 140 graden en beleg een bakplaat met bakpapier.
 2. Mix in de keukenmachine de eiwitten en de suiker met de garde tot glanzende witte pieken (kan ook met de speciale eiwit-stand van deze keukenmachine).
 3. Spatel daarna voorzichtig het poedersuiker door de eiwitten.
 4. Schep 6 hoopjes eiwit op de bakplaat en zet deze in de voorverwarmde oven.
 5. Draai na een half uur de oven terug naar 90 graden, laat de eiwitten nog zo’n 2 uur op 90 graden drogen.
 6. Verwarm ondertussen de cranberry’s en de rest van de ingrediënten voor de saus in een pannetje tot de craberry’s beginnen te poppen, draai het vuur uit.
 7. Giet het cranberry mengsel in de hakmolen en laat deze draaien tot het een gladde saus wordt.
 8. Laat de merengue’s eerst volledig afkoelen en giet vlak voor serveren de saus er over. Garneer eventueel met wat verse cranberry’s.

Ik heb jouw hulp nodig!

Misschien heeft dit hele verhaal je geholpen en ben jij er helemaal over uit. Misschien ook niet, maar dan wil ik je graag iets vragen.

Heb jij tips voor mij of iets dat jij absoluut zou willen doen met deze keukenmachine, laat het mij weten en wie weet ga ik het in de volgende blogpost voor jou uit proberen.

Enjoy!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch.

2 reacties op “De Bosch Optimum | Nieuwe liefde?

 1. Pingback: Een speciale appeltaart - healthyfoodlove

 2. Pingback: Super snel maisbrood - healthyfoodlove

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.