Appeltaart bestaat echt al in alle soorten en vormen, je kan het zo gek niet bedenken of het is er. Ik maakte deze keer een glutenvrije appeltaart met een deeg van kokosmeel. En dat was toch wel weer eens iets heel anders. Ik vulde dit heerlijke deeg met ongeschilde appels en wat walnoten en het werd weer een succes. Het recept deel ik dan ook maar gelijk!
Benodigdheden voor een glutenvrije appeltaart
Voor het deeg
- 120 gr kokosmeel
- 120 gr zachte ongez. roomboter (in blokjes)
- 1 el olijfolie
- 2 eieren
- Scheutje ahornsiroop
- Snufje zout
Voor de appelvulling
- 3 middelgrote appels
- handje walnoten
- 2 el amandelmeel
- scheutje ahornsiroop
- 1 el koek/speculaaskruiden
Zo maak je deze heerlijke glutenvrije appeltaart
- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ronde vorm (of springvorm) van ong. 20 cm doorsnede in met olie of boter.
- Mix de eieren, olijfolie en ahronsiroop goed door elkaar
- Voeg dan het kokosmeel en een snufje zout toe aan het ei-mengsel, mix het geheel tot een kruimelig deeg en voeg als laatste de roomboter in blokjes toe.
- Mix of kneed de boter goed door het deeg tot het volledig opgenomen is.
- Maak een bal van het deeg en rol deze tussen twee vellen bakpapier uit tot een grote ronde platte plak (ongeveer 28 cm doorsnede).
- Beleg de bodem en een klein randje van de vorm met de plak deeg en bak dit voor ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
- Verwijder ondertussen de klokhuizen van de appels en snijdt de appels in blokjes.
- Bak de appels samen met de rest van de vulling ingrediënten aan in een pan met een klein beetje olie.
- Neem wanneer de 10 minuten om zijn, de vorm uit de oven en vul deze met de appel vulling, draai de temperatuur van de oven terug naar 160 graden en bak de appeltaart in 25 minuten af.
Extra lekker met opgeklopte kokosroom of slagroom!
Zin in een andere appeltaart, probeer dan bijvoorbeeld eens deze met mascarpone vulling, echt een onwijs lekkere variant.
Enjoy!
10 Reacties
Ohh, ik heb nog kokosmeel staan waar ik niks mee doe. Dit zou dus een goede optie zijn. Proef je het kokosmeel ook, tenminste de smaak van de kokos?
Goed idee! Ik vind ‘m zelf gek genoeg totaal niet naar kokos smaken 🙂
Kan je de olijfolie vervangen voor kokosolie?
En kan je de ahornsiroop weglaten zonder dat de structuur verandert? (Ik mag geen suiker)
Ja zeker, dat kan!
[…] jij meer soortgelijke appeltaarten bakken, bekijk dan ook eens dit recept, of wat dacht je van deze speciale appeltaart. Of misschien wil jij het wel heel anders aanpakken […]
Ik heb er nog rozijnen, moerbeien en cranberries bij gedaan.
omdat ik morgen eters krijg heb ik alleen de bodem gebakken en de appels in de pan. morgen doe ik de laatste ”oven-beurt’
Zal vast goed komen want het rook echt al heerlijk en zag er super lekker uit!
Ben benieuwd…
Ohh, dat klinkt heerlijk Marit. Heel benieuwd of het jullie gesmaakt heeft 🙂
Superdroog, valt uit elkaar, smaak is goed, maar alleen te eten met een flinke dot vanillevla
Aah, hoe kan dat nou. Ik ga dit recept snel nog eens zelf proberen en kijken wat de oorzaak kan zijn. Ondanks dat, geniet er van!