5 gezonde meelsoorten uit mijn voorraadkast

Gezonde meelsoorten

Ik krijg vaak de vraag wat er allemaal wel of niet in mijn voorraadkast ligt en staat. Deze keer zal ik een tipje van de sluier op lichten en laten zien welke 5 (favoriete) gezonde meelsoorten ik standaard op voorraad heb en waarom dat zo is.

Amandelmeel

Amandelmeel is een hele bekende glutenvrije meelsoort die door haar fijne smaak en eigen structuur onwijs populair is. Waar amandelmeel vooral veel vitaminen en mineralen bevat heeft het ook nog eens een hoog magnesiumgehalte.

Het komt eigenlijk nooit voor dat ik geen amandelmeel in huis heb, ik maak er echt van alles mee, bijvoorbeeld de lekkerste kwarkbroodjes, een prachtige amandeltaart met blauwe bessen of een gezonde appelcake met spijsvulling.

De meelsoorten die ik vaak in baksels door amandelmeel meng om een lekkere verhouding te krijgen zijn o.a. havermeel, speltmeel en boekweitmeel.

Havermeel

Havermeel is heel veelzijdig, vooral omdat je het gemakkelijk zelf kan maken en het in heel baksels toepasbaar is. Havermout (waar je havermeel van maakt) heeft een hoog vezelgehalte en dat maakt ook dat het goed vult wanneer je dit aan een baksel toevoegt. Verder heeft havermout net als amandelmeel een hoog magnesiumgehalte en het werkt ook nog eens cholesterol verlagend, heel positief voor de gezondheid.

Benieuwd wat je kan maken met havermout/meel? Ik somde een aantal lekker recepten op en maak geregeld een lekker ontbijt met havermout zoals een heerlijke breakfastbowl.

Kokosmeel

Kokosmeel is niet hetzelfde als kokosrasp, dat wist je natuurlijk wel. Maar wat is kokosmeel dan wel.. Kokosmeel is het gedroogde vruchtvlees van de kokos (niet meer en niet minder). Kokosmeel, ook wel kokosvezel genoemd is glutenvrij en bevat veel essentiële eiwitten en is laag in calorieën, ook weer een heerlijke meelsoort om in zoete baksels te verwerken.

Ik maakte een tijdje terug een super lekker brownie taartje van kokosmeel maar je zou er bijvoorbeeld ook gewoon pancakes van kunnen bakken of die heerlijke snackballetjes mee kunnen maken. De keuze is reuze!

Boekweitmeel

En nog een gezonde meelsoort! Boekweit is rijk aan van alles en nog wat (haha). Wist je dat het bijvoorbeeld super veel vezels, vitaminen, mineralen en (ja ja, alweer) magnesium bevat? Zelf vind ik dat boekweitmeel een wat stuggere meelsoort is maar door deze te combineren met bijvoorbeeld amandelmeel krijgt je baksels een hele fijne structuur.

Je kan bijvoorbeeld een lekker broodje bakken (die niet hoeft te rijzen) van de combi amandelmeel/boekweitmeel of wat dacht je van boekweit pannenkoekjes of een vijgenbrood.

Teffmeel (nieuw)

Teffmeel is relatief nieuw voor mij, een tijdje terug kreeg ik het binnen van Soezie. De fijne structuur van deze meelsoort gaf mij gelijk inspiratie tot bakken. Teffmeel staat bekend om haar voedzame eigenschap en hoge ijzergehalte. Het bevat veel proteïne en is een bron van vezels dus waarom niet gewoon lekker bakken met teffmeel? Ik maakte speculaas wafels van teffmeel en ik ben oprecht enthousiast over deze nieuwe ontdekking.

Zo zie je dat die platte witte meelsoort haast overbodig is door alle lekkere andere variaties die inmiddels bekend zijn. Mijn all-time favorite is toch wel amandelmeel, de smaak, structuur en toepasbaarheid van deze meelsoort zijn gewoon geweldig!

Wat is jou persoonlijke favoriet?

Enjoy!

16 reacties op “5 gezonde meelsoorten uit mijn voorraadkast

 1. MARIJKE zegt:

  Wat een handige uitleg. Ik gebruikt eigenlijk alleen standaard tarwemeel of amandelmeel. De rest nog nooit gebruikt maar je kan er zo te zien zoveel lekkers mee maken!

 2. Maaike zegt:

  Ik ben fan van amandelmeel inderdaad! Ook haver of boekweit gebruik ik regelmatig. Verder vond ik soms speltmeel ook lekker, qua smal vrij dichtbij tarwemeel vind ik.

 3. CaSsandra zegt:

  Wat leuk gedaan, Handige uitleg. Sommige soorten kende ik nog niet. Momenteel heb ik geen enkele meelSoort in mn kast.. ik besef me nu dat ik weer eens wat vaker moet gaan Bakken

 4. Pingback: Vegan sea salted speculoos koekjes - healthyfoodlove

 5. Pingback: 8 x de beste recepten met amandelmeel - healthyfoodlove

 6. Pingback: Ontbijtcake met frambozen uit de hete lucht friteuse - healthyfoodlove

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.